Hard of zacht matras?

Een zacht matras? Of toch een hard matras? Er zijn heel wat misverstanden over de keuze tussen een zacht matras en een hard matras. Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras. Maar wanneer koopt u dan welk type hardheid bij de aanschaf van een nieuw matras?

Lengte matras en gewicht

De hardheid van een matras is wederom een heel persoonlijk element in de keuze voor een nieuw matras. Maar we kunnen u wel de juiste richting op helpen in onze Matrassen Keuzewijzer. Op basis van de lengte van het matras en uw gewicht, kunnen we u adviseren over de hardheid die waarschijnlijk het best bij u past. Voor 100% zekerheid gaat u natuurlijk langs een van onze gecertificeerde winkels!

Te hard matras

Een te hard matras voelt men meestal doordat er sprake is van pijnlijke plekken op bijvoorbeeld de schouders, de heupen of andere lichaamsdelen. Daarnaast beperkt een te hard matras ook een goede bloedcirculatie doordat schouders en bekken teveel worden belast, met name tijdens het draaien in de slaap. Een te hard matras ligt echt niet lekker. Wanneer u een matras heeft dat wel past bij uw lichaamslengte en gewicht maar u vind het gewoonweg niet comfortabel aanvoelen, dan kan een topper uitkomst bieden om net wat extra zachtheid te bieden.

Te zacht matras

Wanneer er sprake is van een te zacht matras, dan merken we dat meestal als eerste doordat er sprake is van een zogenaamd “hangmat effect”. Het lichaam zakt dusdanig ver weg in het matras, dat de wervelkolom niet meer juist wordt ondersteund. Daarnaast is de bewegingsvrijheid minder en wordt de vochtafvoer beperkt. Hiervoor ontstaan vaak rugklachten en een onrustige slaap.

Optimaal matras

Een goed matras ondersteunt en zorgt ervoor dat de wervelkolom bij een zijligging in een zo recht mogelijke horizontale lijn ligt en bij een rugligging in een natuurlijke S-vorm. Dit betekent dus ondersteuning bij het stuitje, de schouders en de nek en opvulling in de rugholte. Als u extra zekerheid wilt, dan adviseren wij u om een van onze gecertificeerde winkels te bezoeken voor een goed advies. En op sommige matrassen kunt u zelfs proefslapen!

Vorige artikel Volgende artikel

Altijd het juiste A-merk bed voor jou