Matras onderhoud

Gemiddeld brengt een volwassenen meer dan een fulltime werkweek in zijn bed door. Toch wisselen we de lakens lang niet zo vaak als onze kleding. Vreemd. Wist u namelijk dat u per nacht zo’n 350 cc aan vocht verliest? Dat is bijna 2,5 liter per week en 120 liter vocht per jaar dat door uw matras en lakens opgevangen wordt. Het is daarom super belangrijk uw matras en lakens goed te onderhouden en schoon te maken.

Zo onderhoudt u een matras

Het vocht dat in uw matras getrokken is, moet er ook weer uit kunnen. Het makkelijkste doet u dat door uw matras dagelijks te luchten. Op die manier kan het vocht op natuurlijke wijze verdampen. Schud het dekbed daarom elke ochtend op leg deze dubbelgevouwen over het voeteneinde. Zo heeft het matras de kans even ‘te ademen’ en daarmee te drogen. Zorg dat er op uw kamer altijd een raampje op minimaal een kier staat zodat de zuurstof kan circuleren. U kunt het matras ook voorzichtig stofzuigen, hoewel het vaker aangeraden wordt uw matras met een zachte borstel ‘schoon te vegen’.

 Uw matras draaien en keren

Er wordt ook vaak beweerd dat u uw matras regelmatig moet draaien. Dat klopt als u het heeft over een minder kwaliteitsmatras. Een matras van hoogwaardig materiaal is namelijk zo gemaakt dat u het niet hoeft te keren en toch kunt genieten van een lange levensduur. Bovendien kan zo’n hoogwaardig matras ook ingericht zijn op uw persoonlijk slaapcomfort en daarmee ondersteuning bieden aan uw lichaam. Als u het gaat draaien komen specifiek ingerichte zones niet meer overeen met uw lichaam. Mocht u toch een minder kwaliteitsmatras hebben, draait u uw matras dan ongeveer eens per kwartaal over de lengte zodat u het hoofdeinde een keer wisselt met het voeteneinde. U kunt uw matras ook keren zodat de bovenkant en onderkant wisselen. Er is een uitzondering op de regel: een matras van traagschuim kunt u niet keren. Dit materiaal moet namelijk altijd bovenop liggen.

Dekbed onderhoud

Uw dekbed moet u ook onderhouden. Het ligt aan het soort dekbed hoe u deze het best kunt schoonmaken. Katoenen dekbedden kunt u gewoon wassen. In veel gevallen kunnen deze dekbedden ook gewoon in de droger, maar lees voor de zekerheid toch even de wasvoorschriften. Donzen dekbedden daarentegen mogen absoluut niet gewassen worden. U kunt uw donzen dekbed daarom het best buiten luchten. Maar let op: het mag niet te vochtig zijn en hij mag ook niet in de volle zon gedroogd worden. Dat laatste mag niet omdat de donzen veertjes ervan uitdrogen en hun zachte eigenschap verliezen.

Overige onderhoud aan uw slaapomgeving

Was uw dekbedovertrek minimaal 1 keer per week op minstens 60 graden. Op deze temperatuur overleven schimmels en ongedierte als huisstofmijt niet en is uw beddengoed weer fris. Maakt u gebruik van een molton om uw matras? Was deze dan eens in de twee maanden mee met uw beddengoed. Nog een laatste puntje dat vaak over het hoofd gezien wordt: stofzuigen en eventueel dweilen onder het bed. Op deze manier is uw slaapdomein weer helemaal fris en kunt u met een gerust hart in een gezonde omgeving slapen.

Vorige artikel Volgende artikel

Altijd het juiste A-merk bed voor jou