Tips bij de aanschaf van een matras

Een matras koopt u niet zomaar. Het is een grote uitgave die u van jaren slaapplezier moet voorzien. Maar hoe weet u nou of u de juiste keuze maakt? En hoe maakt u überhaupt die keuze? Waar koopt u een matras? Wat kunt u verwachten? Wij zetten het hieronder voor u op een rijtje.

Online oriëntatie

Online vindt u veel informatie over matrassen. Ook op deze site kunt u erachter komen welk matras het best bij u past en hoe u een goed matras kiest. Een goede oriëntatie is tenslotte het halve werk. Online kunt u prijzen vergelijken, recensies opzoeken. Advies inwinnen alsook daadwerkelijk een matras kopen. Eigenlijk kunt u er alles… behalve proefliggen. Een belangrijk punt dat mede bepaalt of het matras van uw keuze ook echt bij u past. Alleen zult u daarvoor naar een winkel moeten.

Informatie inwinnen en vragen stellen

Als u zich georiënteerd heeft op de soorten matrassen die bij u passen, bezoekt u een bedspeciaalzaak in de buurt. Laat u goed voorlichten door de verkopers, maar stel zelf ook de nodige vragen en bespreek eventuele klachten die u momenteel met uw huidige matras ervaart. Een goede matrasspecialist zal de volgende zaken omtrent uw nieuwe matras met u bespreken:

  • Op wat voor bedbodem komt het matras te liggen?
  • Wat is uw slaaphouding en die van uw eventuele partner?
  • Heeft u het warm of koud in bed?
  • Heeft u last van lichamelijke klachten of allergieën?

De informatie uit bovenstaande vragen is van belang bij het kiezen van het juiste matras. Heeft u bijvoorbeeld een andere slaaphouding dan die van uw partner, dan zullen er 2 afzonderlijke matrassen geadviseerd worden. Heeft u het vaak warm in bed? Dan passen er andere materialen bij u dan bij iemand die het snel koud heeft. Als u lichamelijke klachten ervaart kan een matras eventuele probleemzones extra ondersteunen.

Proefliggen

Proefliggen is dus de beste optie om te ervaren wat u in huis haalt. Ga tijdens het proefliggen in uw slaaphouding liggen: op uw zij, rug of buik. Uitgestrekt of in de foetushouding. Dit is de enige manier waarop u zult ervaren hoe het matras op uw slaaphouding reageert. Wanneer u een matras gevonden hebt dat lekker ligt, probeer dan zeker ook soortgelijke matrassen en in verschillende hardheden voordat u besluit er een te kopen.

Er is ook een aantal matrasmerken dat hun dealers de service aanbiedt om, zonder eerst een matras aan te schaffen, in uw eigen huis te proefslapen. Als u hierin geïnteresseerd bent, kunt u bij uw dealer of online verkooppunt informeren naar de mogelijkheden.

Keurmerken

Er bestaan verschillende keurmerken op het gebied van matrassen. Echter is geen enkel keurmerk verplicht. Een fabrikant moet namelijk betalen om gebruik te kunnen maken van een keurmerk. Een keurmerk biedt wel inzicht in materialen of gezondheidsaspecten. Enkele keurmerken: Öko Tex®, LGA, CertiPUR®, Euro-Latex, TÜV, LGA GS en Traumpass.

  • Öko Tex®: waarborgt de fairtraden en ecologisch correcte kwaliteit van alle producten die gebruikt zijn tijdens de totstandkoming van het matras (van grondstof tot eindproduct)
  • LGA: heeft matrassen getest op lange-termijn gebruik, duurzaamheid, ventilatie en veiligheids- en milieuaspecten.
  • CertiPUR®: een keurmerk voor schuimproducenten die voldoen aan de eisen die gesteld worden op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.
  • Euro-Latex: betreft ecologisch veilige matrassen.
  • TÜV: dit keurmerk krijgen bedrijven die hun bedrijfsproces veilig gemaakt hebben. Dit vanuit de gedachte dat een optimale veiligheid gedurende het maakproces resulteert in hogere kwaliteit van het product.
  • Traumpass: kwaliteitscontrole voor dons- en verenproducenten. Er vindt een constante controle van externe goederen plaats.

Garantie

Hoe lang u garantie krijgt op het door u gekozen matras is afhankelijk van de levensduur. Goede matrassen (vaak ook de duurdere) hebben een langere garantieperiode in tegenstelling tot minder goede (en vaak goedkopere) matrassen. Hoe met de garantie omgegaan wordt, verschilt per merk en per mankement. Zo is veel voorkomend kuilvorming waarbij u bij het ene merk al vanaf 0,5 centimeter onder de garantie valt terwijl dat bij de ander pas vanaf 1,5 centimeter is. De fabrikant moet de garantie van een matras naleven.

Om meer zekerheid te hebben dat alle garantie afspraken nagekomen worden, kunt u kijken of de fabrikant van uw matras aangesloten is bij INretail, beter bekend als CBW (Centraal Bureau voor Woninginrichting).

Houdt u rekening met bovenstaande aandachtspunten, dan kan er bijna niets meer misgaan bij de aanschaf van uw nieuwe matras.

Vorige artikel Volgende artikel

Altijd het juiste A-merk bed voor jou