Welk matras past bij u?

Een matras kiezen doet u niet elke dag. Het lijkt een hele opgave; het aanbod is immers groot waardoor u door de bomen het bos misschien niet meer ziet. Toch is het lang niet zo moeilijk als het lijkt, mits u maar over de juiste informatie beschikt. Als u zich dan een beetje verdiept in de mogelijkheden dan maakt u de juiste keuze voor een matras dat bij uw persoonlijke situatie past. Matrassenwijzer.nl helpt u al op weg met de keuzewijzer. Daarin stellen wij u enkele eenvoudige vragen. Hieronder ziet u waarom deze vragen van belang zijn bij de aanschaf van een nieuw matras.

Welke afmeting heeft u nodig?

Op de eerste plaats heeft u misschien al een bedbodem die u wilt gebruiken of al in huis heeft: dan staat het formaat van het matras al vrij snel vast. Maar misschien heeft u deze nog niet en weet u niet waar u moet beginnen. Wij adviseren u dan om uit te gaan van uw lichaamslengte. Daar telt u bij op:

+ 15 centimeter als u voor een vlakke bodem gaat

+ 20 centimeter als u graag een elektrisch verstelbare bodem wenst

Stel u bent 1 meter 84 en u wilt graag een elektrisch verstelbare bodem aanschaffen. U telt hier 20 centimeter bij op, wat een totaal maakt van 204 centimeter. Het advies is om dan te kiezen voor een matras met een lengte van minimaal 210 centimeter.

Slaapt u het meest op uw buik, zij of rug?

Een goed matras ondersteunt op de juiste plaatsen en daarom is het belangrijk om te weten hoe uw houding tijdens het slapen is. Ligt u veel op uw buik? Dan is een stevig ligcomfort belangrijk om te voorkomen dat de ruggenwervel in een holle kromming komt te liggen. Slaapt u meer op uw zij? Dan zijn meerdere zones in het matras belangrijk voor een goede ondersteuning.

Heeft u last van allergieën?

Een heel belangrijk onderdeel is of u last heeft van allergieën, zoals bijvoorbeeld huisstofmijt. Zo ja, dan is het belangrijk om een matras te kiezen zonder natuurlijke afdeklagen. U kunt beter kiezen voor een matras met synthetische afdeklagen, anti-bacteriele schilden en een afritsbare (en dus wasbare) mastras tijk.

Bent u een man of vrouw?

Hoewel het op het eerste oog niet relevant lijkt of u nu een man of vrouw bent: toch verschillen mannen en vrouwen dusdanig qua postuur dat het een belangrijk onderdeel vormt binnen uw keuze voor een nieuw matras. Door de vele ervaring die wij hebben, weten we tevens welke matrassen beter passen en verkozen worden door zowel mannen als vrouwen.

Transpireert u veel?

Wanneer u veel transpireert tijdens uw slaap, dan is vochttransport een heel belangrijk punt. Een goed ventilerend matras met natuurlijke materialen of extra ventilerende 3D weefsels, zijn dan buitengewoon geschikt.

Heeft u lichamelijke klachten?

Als u lichamelijke klachten heeft, zowel pijn aan de rug, nek of schouders of andere gewrichten, dan is een goede drukverdeling essentieel. Zo hebben traagschuim matrassen, al dan niet in combinatie met gel, hele goede druk verdelende eigenschappen. De juiste stevigheid en stabiliteit in combinatie met optimale drukverlaging is dan het beste advies.

Wat is uw gewicht?

Onder andere uw gewicht bepaald welke hardheid van de matrassen het best bij u past. Zwaardere slapers vragen om een steviger ligcomfort. Een te hard of te zacht matras kan zorgen voor klachten.

Heeft u het meestal warm of koud in bed?

Wanneer u het vaak koud heeft in bed, kunt het beste een matras kiezen met een vol-kern. Heeft u het juist sneller warm? Dan is een goed ventilerend matras de beste optie.

Komt het matras te liggen op een verstelbare of vlakke bodem?

Het is belangrijk om te weten of u het matras op een verstelbare bodem (al dan niet elektrisch) wilt plaatsen of op een vlakke bodem. Niet elke matras is geschikt om op een verstelbare bodem te leggen omdat niet iedere matras de benodigde knikken kan maken.

U ziet: een goed matras advies moet bestaan uit een compleet beeld van u als slaper. Hoe completer dit beeld, hoe beter het advies zal zijn. Uiteraard kunt u met vragen altijd terecht bij een van onze gecertificeerde winkels.

Vorige artikel Volgende artikel

Altijd het juiste A-merk bed voor jou