Is snoozen slecht voor je?

Voor veel mensen is snoozen een vast onderdeel van de ochtendroutine. De wekker gaat, je drukt op de snooze-knop, en geniet van een paar extra minuten in bed. Lekker nog even blijven liggen, daar lijken geen nadelen aan te zitten. Het lijkt heel onschuldig, maar het kan wel negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid en energiepeil. Hier lees je alles over snoozen, wat het is en wat er gebeurt wanneer je snoozt.

Wat is snoozen?

Snoozen is de wekker nog even uitstellen nadat deze is afgegaan. Standaard is dit bij de meeste wekkers 9 minuten. Door te snoozen kun je nog even blijven liggen, wat op dat moment als een kleine luxe kan voelen, zeker op dagen waarop je moe bent en moeite hebt om uit bed te komen.

Waarom snoozen mensen?

Er zijn verschillende redenen om te snoozen die verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen snoozen omdat ze niet uitgerust wakker worden. Die extra 10 minuten slaap kunnen dan dé oplossing lijken voor de slaapproblemen. Ook kan het voor mensen fijn zijn om het opstaan nog even uit te kunnen stellen. Maar voor sommigen is het ook gewoon een gewoonte waar ze aan gewend zijn. Het is dan ook moeilijk om zo’n vast ritueel te doorbreken. Sommigen vinden het ook een geruststellende gedachte dat ze niet met haast wakker worden, maar dat ze nog even kunnen blijven liggen.

Wat gebeurt er als je snoozt?

Wanneer je snoozt, is de kans groot dat je daarna nog even gaat slapen. Echter is de slaap die je dan krijgt, niet dezelfde soort slaap waarin je jezelf oplaadt. Je hersenen proberen in slaap te vallen, maar deze korte dutjes zijn niet herstellend, omdat je slaapcyclus na 10 minuten weer wordt onderbroken. Wanneer je opnieuw in slaap valt, maakt je lichaam serotonine aan. Dit geeft je een gelukzalig gevoel, iedere keer dat je in slaap valt. Daarom is snoozen ook zo aantrekkelijk om te doen. Echter, in plaats van dat je lichaam extra uitrust, kan je lichaam en geest juist in de war raken door het steeds opnieuw moeten opstarten van het waakproces.

Is snoozen slecht voor je

Is snoozen slecht voor je gezondheid?

Snoozen lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar het kan een negatief effect hebben op je slaapkwaliteit, energie en zelfs je mentale gezondheid. Regelmatig snoozen is dus niet goed voor je. Af en toe één of een paar keer snoozen kan geen kwaad, maar wanneer je dagelijks vaak snoozt, wordt je waarschijnlijk vermoeider wakker dan wanneer je rond hetzelfde tijdstip meteen opstaat. Vaak snoozen in de ochtend heeft verschillende effecten op je gezondheid.

Slechte slaapkwaliteit

Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten, waarbij je lichaam verschillende slaapfases doorloopt: lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Snoozen onderbreekt deze cyclussen abrupt, waardoor je geen diepe slaap meer krijgt tijdens die extra minuten in bed. Diepe slaap of REM-slaap verstoren kan er juist voor zorgen dat je nog vermoeider wakker wordt. Deze korte dutjes worden ook wel gefragmenteerde slaap genoemd.

Vermoeidheid overdag

In plaats van je uitgerust te voelen, kan snoozen je juist vermoeider maken. Dit komt doordat je lichaam zich niet volledig kan voorbereiden om wakker te worden. Wanneer je in slaap valt, maakt je lichaam serotonine aan. Dit geeft je het gevoel dat nog even slapen op dat moment de juiste keuze is. Maar wanneer je dit doet is de kans groot dat je overdag last krijgt van slaperigheid en vermoeidheid. Dit wordt ook wel slaapinertie genoemd. Dit kan ervoor zorgen dat je je overdag niet goed kan concentreren, waardoor je niet goed functioneert.

Slechte concentratie en stemming

Jezelf goed concentreren vereist dat je goed uitgerust bent. Het constant onderbreken van je slaap kan leiden tot prikkelbaarheid, een verminderd concentratievermogen en zelfs een slechte start van de dag. Wanneer je ‘s ochtends nog een paar korte dutjes doet, begint je dag al met een gestresst of gejaagd gevoel. Mensen die snoozen, ontwaken dus al met een hoger cortisolniveau (stresshormoon). Dat merk je de hele dag door.

Verstoorde biologische klok

Regelmatig je wekker snoozen kan ervoor zorgen dat je interne biologische klok, ook wel het circadiaans ritme genoemd, verstoord wordt. Door telkens later op te staan dan gepland, raakt je lichaam in de war en kun je moeite krijgen met inslapen of opstaan op vaste tijden. Rond hetzelfde tijdstip naar bed gaan en opstaan is een goede tip om beter te slapen.

De voor- en nadelen van snoozen

Snoozen is dus zeker niet goed voor je functioneren en je energielevel. En toch doen veel mensen het. Het heeft dus ook zijn voordelen, maar deze zijn vaak voor de korte termijn. Het is belangrijk om deze tegen elkaar af te wegen.

Voordelen van snoozen

Mentale voorbereiding: Het geeft je in de ochtend even tijd om te wennen aan het idee van opstaan. Als je de tijd gebruikt om rustig te ontwaken, in plaats van weer te gaan slapen, is het een fijne manier om wakker te worden.

Comfort: Die extra minuten in bed kunnen soms mentaal als een luxe voelen, vooral als je moe bent.

Nadelen van snoozen

Gefragmenteerde slaap: Je kan weer in slaap vallen, waardoor je een kort dutje van 10 minuten doet. Deze korte slaap, ook wel gefragmenteerde slaap genoemd, kan ervoor zorgen dat je nog vermoeider wakker wordt.

Vermoeidheid: Het lijkt dus misschien een beetje raar, maar meer slapen leidt niet altijd tot een uitgerust gevoel. Je kunt namelijk ook te veel slapen. Diepe slaap of REM-slaap verstoren is niet slim en dat is wel wat er soms gebeurt bij het snoozen.

Slechte gewoonte: Snoozen kan uitgroeien tot een patroon dat lastig te doorbreken is. Dat je vanzelf wakker wordt op het juiste tijdstip is ook niet haalbaar, maar probeer in ieder geval meteen op te staan wanneer de wekker gaat.

Hoe kun je stoppen met snoozen?

Wil je af van de gewoonte om te snoozen? Hier zijn praktische tips om direct uit bed te komen zodra je wekker gaat:

Wat is snoozen

Zorg voor goede slaap

Een van de belangrijkste oorzaken van snoozen is slaaptekort of slechte nachtrust. Te weinig slaap of te weinig goede slaap zorgt ervoor dat je niet uitgerust wakker wordt, waardoor de verleiding om een keer te snoozen ‘s ochtends nog groter wordt. Streef naar 7 tot 9 uur slaap per nacht. Het juiste bed helpt ook veel bij een goede nachtrust. Vul onze slaapwijzer in om de beste boxspring, matras, kussen of bedbodem te vinden dat perfect bij jou past.

Plaats je wekker verder weg

Wanneer je ‘s avonds je wekker ergens neerlegt waar je vanuit je bed niet bij kunt, verplicht je jezelf de volgende dag om op te staan wanneer de wekker gaat. Als je dan toch al staat, is de drempel om je dag meteen te beginnen wat lager.

Ontwikkel een ochtendroutine

Creëer een vaste routine die je motiveert om op te staan. Denk aan het drinken van een glas water, het doen van een korte rek- en strekoefening, goed ontbijten, of het luisteren naar je favoriete muziek. Een prettige start van de dag kan sluimeren minder aantrekkelijk maken.

Gebruik een slimme wekker

Slimme wekkers meten je slaapcyclus en wekken je op het meest ideale moment, bijvoorbeeld tijdens een lichte slaapfase. Dit betekent dat je niet meer in je REM-slaap wakker wordt gemaakt door je wekker, maar juist op een moment dat je in de juiste soort slaap zit. Je weet dan niet hoe laat je precies wakker wordt, maar het zorgt er wel voor dat je minder slaperig wakker wordt. Houd er dan wel rekening mee dat het ooit een half uur kan schelen in hoe laat je wekker afgaat.

Visualiseer je dag

Denk ‘s ochtends aan iets waar je naar uitkijkt die dag. Je herkent vast wel dat je vaak in het weekend makkelijker opstaat. Het is namelijk zonde om je weekend nog langer in bed te spenderen. Ligt er een minder leuke dag in het verschiet? Stel dan voor jezelf een doel dat je die dag wilt behalen. Dit kan je motiveren om meteen op te staan en niet langer te blijven liggen.

De “5-seconden-regel”

Geef jezelf geen tijd om te twijfelen. Tel van 5 naar 1 en spring meteen uit bed. Het is een simpele, maar effectieve methode om direct actie te ondernemen. Dit vereist wel wat discipline vanuit jezelf.

Niet meer op de snooze knop drukken als de wekker gaat

Of snoozen slecht voor je is, hangt dus van een aantal dingen af. Namelijk hoe vaak je het doet en wat je doet wanneer je snoozt. Af en toe een paar keer sluimeren kan geen kwaad en wanneer je deze extra tijd gebruikt om rustig te ontwaken, kan het juist fijn zijn. Weer gaan slapen na het snoozen zorgt ervoor dat je waarschijnlijk vermoeider wakker wordt. Over het algemeen is snoozen slecht voor je energieniveau overdag. Ook is het een van de moeilijkste slaapgewoonten om mee te stoppen. Om er toch mee te stoppen is het belangrijkste om te zorgen voor een goede nachtrust. Zorg voor voldoende en goede slaap. Ook kan je je wekker buiten handbereik leggen voordat je naar dromenland gaat. Het beste is dus om meteen op te staan wanneer je wekker voor de eerste keer afgaat en nog beter is natuurlijk om vanzelf wakker te worden. Weersta de verleiding en blijf ‘s ochtends vooral van die sluimerknop af, want dat is zonde van je energie.

Vorige artikel Volgende artikel

Altijd het juiste A-merk bed voor jou