Leer de slaapfases van uw slaap kennen

Slaapfases gedurende de nacht.

Als u gaat slapen, doorloopt u altijd diverse slaapfases. Zo doorloopt u altijd eerst de overgang tussen de waak- en slaaptoestand, om vervolgens de diepere slaap, zeer diepe slaap en REM-slaap te ervaren.

Leer de diverse slaapfases kennen

Hoewel iedereen op een andere manier in slaap lijkt te vallen, doorlopen we allemaal de de verschillende slaapfases en altijd in dezelfde volgorde. Bent u benieuwd wat de verschillende slaapfases inhouden? Lees dan meer over de verschillende slaapfases in dit artikel.

Fase 1: De overgang tussen de waak- en slaaptoestand

De eerste slaapfase die u doorloopt als u gaat slapen, is de overgang tussen de waak- en slaaptoestand. Op dit moment bent u nog wakker, maar heeft u wel moeite om wakker te blijven en valt u langzaam in slaap. Bent u eenmaal succesvol overgegaan van de waaktoestand naar de slaaptoestand na ongeveer 3 tot 5 minuten, dan gaat u naar de tweede slaapfase.

Fase 2: De diepe slaap

De diepe slaap is de tweede slaapfase, die ongeveer 30 tot 40 minuten duurt. In de tweede slaapfase slaapt u het meest, namelijk tot 50 procent van de totale slaapduur. Na ongeveer 30 tot 40 minuten diepe slaap, gaat u naar de derde slaapfase.

Fase 3: De zeer diepe slaap

Slaapfases drie en vier worden vaak als één geheel gezien, omdat uw slaap tijdens deze slaapfases ongeveer hetzelfde is. Zo bent u tijdens de vierde fase van de slaapcyclus erg ontspannen, moeilijk wakker te krijgen en ademt u diep. De derde en vierde fase van de slaapcyclus zijn de belangrijkste fasen voor een goede slaap.

Fase 4: De REM-slaap

De REM-slaap wordt ook wel de droomslaap genoemd en is de laatste fase van de slaapcyclus. Tijdens deze fase zijn uw hersenen volop actief, waardoor u allerlei vreemde dromen kan krijgen. Omdat uw hersenen zo actief zijn tijdens de REM-slaap, is deze slaapfase minder goed voor uw algemene nachtrust. U krijgt de meeste energie dan ook uit de derde en de vierde fase, maar de REM-slaap is eigenlijk minder bevorderend voor de energie die u in de nacht opdoet.

Conclusie

Als u gaat slapen, doorloopt u altijd enkele vaste slaapfases. Zo start u met de overgang tussen de waak- en slaaptoestand, om vervolgens in de diepe slaap terecht te komen en van de diepe naar de zeer diepe slaap te gaan. De diepe en zeer diepe slaap zijn het meest bepalend voor de kwaliteit van uw nachtrust, want de REM-slaap die na de zeer diepe slaap volgt is minder rustgevend. Heeft u last van vermoeidheid na het slapen, dan komt dit voornamelijk omdat uw zeer diepe slaap korter is dan uw REM-slaap.

Vorige artikel Volgende artikel

Altijd het juiste A-merk bed voor jou