Wat moet je weten over je slaaphouding

Iedereen heeft een bepaalde voorkeurshouding om te slapen. Om te weten welk matras goed aansluit bij jouw slaaphouding, kun je hieronder lezen waar je op moet letten.We onderscheiden globaal 3 soorten slapers:

  1. De zijslaper
  2. De rugslaper
  3. De buikslaper

De zijslaper: 3 van de 4 mensen slaapt het vaakst op zijn zij

De zijslaper ligt vaak met licht opgetrokken knieën in bed en houdt de onderste arm voor de borst. Hoe weet je nu dat het lichaam en hoofd goed ondersteund worden?

De rug: als de wervelkolom in zijligging een rechte lijn vormt, dan wordt het lichaam goed ondersteund door het matras. Zowel de heupzone als de schouders moeten in zijligging precies goed in het matras liggen om deze lijn te krijgen. Je kunt dit (laten) testen door met je vinger de lijn van de ruggengraat te volgen en te bekijken. Bij de zijslaper speelt de lichaamsbouw een grotere rol omdat delen die breder zijn meer druk uitoefenen en delen die smaller zijn meer ondersteuning vragen.

De nek: de rugwervels gaan door in nekwervels. Deze nekwervels worden goed ondersteund als deze in een licht glooiende lijn omhoog gaan. Een kussen is in deze houding onmisbaar. Belangrijk is dat de holte tussen schouder en onderkant van de kaak opgevuld wordt om een goede ondersteuning te krijgen zodat het hoofd en de wervels niet teveel afhangen.

De rugslaper: 1 op de 5 geeft de voorkeur aan slapen op de rug

Bij het slapen op de rug wordt het lichaamsgewicht het meest verdeeld omdat de contactoppervlakte met het matras het grootste is.

De rug: de rug heeft van nature een licht S-vormige kromming. Bij deze slaaphouding is het daarom belangrijk dat het matras dusdanige ondersteuning biedt zodat de S in zijn natuurlijke vorm blijft.

De nek: als je op je rug slaapt zonder kussen zal de nek letterlijk achterover hangen en vroeg of laat klachten veroorzaken. Ook hier geldt dus dat een kussen onmisbaar is. Bij het kiezen van de dikte let je het best op de natuurlijke lichte glooiing van de nekwervels zodat de wervels en niet achterover hangen, maar ook geen knik naar voren veroorzaakt.

De buikslaper: 1 op de 20 is een buikslaper

Buikslapen is geen beste houding voor de rug en nek omdat de lage onderrug uitgehold wordt en de nek strak gedraaid op het matras ligt. Een eenduidig advies over matras en kussen is niet goed te geven. Wel kunnen we zeggen dat een steviger matras veelal beter voelt qua drukverdeling en dat een kussen niet gebruikt wordt.

Welke slaaphouding is GOED / MINDER GOED

Over buikslapen bestaat bovendien nog een misvatting. Tot de buikslaper behoort niet diegene die deels op zijn zij en licht op de buik gekanteld ligt. Dit is een zijslaper, beter nog een halve zijslaper, waarbij een been en arm opgetrokken worden, terwijl het andere setje gestrekt wordt..

Bij nek- en rugklachten moet je het buikslapen zoveel mogelijk proberen te vermijden. Als dat niet lukt is het wellicht een idee om een hard of rond voorwerp aan de nachtkleding vast te maken waardoor het niet echt lekker liggen is op je buik. Vaak zul je dan terug draaien naar de zij of naar de rug.

GOED:

  • Rugslapers
  • Zijslapers met opgetrokken knieën en arm naar voren
  • Halve zijslapers

 MINDER GOED:

  • Zijslapers met de onderste arm achter de rug gedraaid
  • Buikslapers

Altijd het juiste A-merk bed voor jou