- Home
- Kennisbank
- Slaapproblemen
- Is te veel slapen slecht voor je? Alles wat je moet weten over hypersomnie
Is te veel slapen slecht voor je? Alles wat je moet weten over hypersomnie
Je hebt slaap nodig voor je gezondheid. Na een lange dag heeft je lichaam het nodig om even tot rust te komen, te herstellen en energie op te doen. Hierdoor zou je kunnen denken dat hoe meer je slaapt, hoe beter. Maar dat is niet het geval. Er bestaat namelijk zoiets als te veel slaap, namelijk hypersomnie, en dat is niet goed voor je. Te weinig slaap is dus niet goed voor je, maar te veel ook niet. Maar wat betekent dat? Hoeveel slaap is ’te veel’ en hoeveel is ’te weinig’. In dit blog lees je precies hoeveel slaap je nodig hebt, waar hypersomnie vandaan kan komen, hoe het je beïnvloedt en wat je er aan kan doen.
Wat is ’te veel’ slapen?
Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Dit is namelijk erg afhankelijk van je levensstijl, leeftijd en gezondheid. Gemiddeld hebben volwassenen 7 tot 9 uur slaap nodig per nacht. De bekende 8 uur per nacht slapen is dus ideaal. Voor jongeren en kinderen ligt de slaapbehoefte vaak hoger, terwijl ouderen ooit minder uren nodig hebben.
‘Te veel slapen’, of hypersomnie, wordt vaak gedefinieerd als meer dan zo’n 9 uur per nacht slapen, vooral als dit regelmatig voorkomt en je na het slapen nog steeds vermoeid bent. Het kan natuurlijk voorkomen dat je na een lange dag of in het weekend wat meer dan 8 uur slaap nodig hebt, maar wanneer dit regelmatig voorkomt, kan het te veel worden. Hoewel sommige mensen van nature meer slaap nodig hebben, kan het voor anderen een teken zijn dat er iets anders speelt. Mensen met hypersomnie kunnen regelmatig zo’n 10 tot 12 uur slapen. Langdurig te veel slapen wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsrisico’s en kan een teken zijn van onderliggende problemen. Het is dus altijd goed om in te gaten houden hoeveel slaap je nodig hebt en of je na een lange nacht slaap alsnog moe wakker wordt.
Wat kan een oorzaak zijn van te veel slapen?
Als je jezelf afvraagt waarom je altijd zo veel slaapt, is het goed om eens naar de mogelijke oorzaken te kijken. Te veel slapen kan verschillende oorzaken hebben:
Fysieke gezondheid
Bepaalde lichamelijke aandoeningen kunnen je slaapbehoefte verhogen. Denk hierbij aan een slaapstoornis zoals slaapapneu, waarbij je ademhaling tijdens het slapen korte pauzes neemt. Hierdoor wordt je diepe slaap onderbroken, waardoor je ’s ochtends moe wakker wordt. Ook chronische ziekten zoals fibromyalgie, diabetes of hartproblemen kunnen leiden tot meer vermoeidheid, wat zich kan vertalen in een verhoogde slaapbehoefte.
Psychische gezondheid
Een andere veelvoorkomende oorzaak van overmatig slapen is depressie. Veel mensen met depressie merken dat ze lang in bed willen blijven liggen en dat ze vaak meer dan 9 uur per nacht slapen. Daarnaast kunnen angsten en stress je ook uitputten. Hierdoor verlangt je lichaam naar nog meer rust. Dit kan een vicieuze cirkel worden waarin je te veel slaapt, je nog vermoeider voelt, en daardoor nog meer wilt slapen, wat erg ongezond is.
Levensstijl
Onze moderne levensstijl kan ook bijdragen aan te veel slapen. Denk bijvoorbeeld aan wisselende werkuren, zoals nachtdiensten, waardoor je slaapritme verstoord raakt. Ook ongezonde gewoontes, zoals het drinken van veel alcohol of het gebruik van bepaalde medicatie kan ervoor zorgen dat je langer slaapt. Ook wanneer je overdag niet genoeg beweegt of te weinig daglicht ziet, kan je langer slapen.
De gevolgen van te veel slapen
Het kan verleidelijk zijn om die paar extra uurtjes slaap mee te pakken, maar te veel slapen kan verschillende nadelige gevolgen hebben voor zowel je lichaam als geest. Zorg er dus voor dat je er geen gewoonte van maakt om veel langer dan de aanbevolen 8 uur te slapen.
Gevolg voor je fysieke gezondheid
Langdurig te lang slapen blijkt verschillende medische gevolgen te hebben. Te lang slapen kan namelijk het risico op hart- en vaatziekten verhogen, waardoor je meer kans hebt op een hoge bloeddruk en een beroerte. Daarnaast kan te veel slaap samenhangen met gewichtstoename en obesitas, mogelijk doordat je minder actief bent. Te veel slaap kan ook je bloedsuikerspiegel beïnvloeden, waardoor het risico op diabetes toeneemt. Onderzoekers hebben bevonden dat structureel meer dan 9 uur te slapen de kans op een hartaanval of hartstilstand significant verhoogt.
Gevolg voor je mentale gezondheid
Te veel uur slaap kan ook je mentale gezondheid beïnvloeden. Mensen die regelmatig te veel slapen worden vaak moe wakker en ervaren vermoeidheid en lusteloosheid, zelfs na een lange nachtrust. Dit kan leiden tot concentratieproblemen, geheugenproblemen, en zelfs een verhoogde kans op depressie. Vooral het gevoel dat je dagen voorbijgaan zonder dat je actief bezig bent, kan gevoelens van somberheid of isolatie versterken.
Impact op je dagelijkse leven
Hypersomnie zorgt er dus voor dat je vaak moe bent. Dat je moe bent en slecht slaapt kan ook invloed hebben op je dagelijkse leven. Zo kan je sociale leven of kunnen je werkprestaties eronder lijden, doordat je minder goed uitgerust bent en minder energie hebt.
Wat kun je doen om te voorkomen dat je te veel slaapt?
Wanneer je merkt dat je bijna elke dag te veel slaap krijgt zijn er verschillende dingen die je kunt doen om te proberen een gezonder slaappatroon aan te houden.
Stel een vast slaapritme in
Een vast slaapritme is cruciaal om je biologische klok te reguleren. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Door regelmaat te creëren, krijgt je lichaam vanzelf een ritme, waardoor je minder geneigd bent om te lang te slapen.
Gezonde gewoonten overdag
Slechte gewoonten, zoals weinig bewegen en slechte voeding spelen een belangrijke rol in de kwaliteit van je slaap. Wanneer je gaat letten op hoeveel cafeïne en alcohol je in de avond drinkt, je gezond gaat eten en overdag lekker gaat sporten, zul je merken dat je beter slaapt.
Zoek hulp bij slaapproblemen
Merk je dat je te veel slaapt en alsnog niet uitgerust bent en weet je niet waar het door komt? Dan kan het zijn dat er andere slaapproblemen een rol spelen. In dit geval is het belangrijk om hulp te zoeken bij slaapexperts of een huisarts, zodat je verdere negatieve gevolgen voorkomt.
Niet te veel en niet te weinig slapen
Te weinig slaap leidt tot een slaaptekort en is dus niet goed, maar het tegenovergestelde is ook niet goed voor je gezondheid. Te veel slaap of hypersomnie is de oorzaak van veel lichamelijke en geestelijke problemen. Het kan je leven negatief beïnvloeden, zonder dat je het direct doorhebt. Je moet ongeveer 7 tot 9 uur slapen per nacht. Veel meer dan dat is onnodig en ongezond, blijkt uit onderzoek. Het is dus beter om de aanbevolen 8 uur slaap aan te houden. Door bewust om te gaan met je slaap en zo nodig hulp te zoeken, kun je ervoor zorgen dat je uitgerust wakker wordt en energie hebt om volop van het leven te genieten.