- Home
- Kennisbank
- Slaapproblemen
- Te weinig slaap: Wat doet het met je en hoe herken je het?
Te weinig slaap: Wat doet het met je en hoe herken je het?
In onze drukke wereld lijkt slaap steeds vaker iets waar we op bezuinigen. Of het nu door werk, stress of sociale verplichtingen komt, velen van ons slapen niet genoeg. Maar wat doet te weinig slaap met je en hoe herken je dat je te weinig slaapt? Dat zijn belangrijke vragen om te onderzoeken en daarom vertellen wij je alles over te weinig slapen en hoe jij het voorkomt.
Wat is te weinig slaap?
Te weinig slaap betekent simpelweg dat je lichaam en geest niet de rust krijgen die ze nodig hebben om goed te functioneren. Volwassenen hebben gemiddeld 7 tot 9 uur slaap nodig. Voor kinderen en tieners ligt dit aantal nog hoger. Wanneer je structureel minder slaapt dan aanbevolen, kan dit leiden tot een chronisch slaaptekort. Je hebt een chronisch slaaptekort wanneer dit langer dan drie maanden aanhoudt. Af en toe heb je natuurlijk korte nachten en dat is niet meteen erg. Wanneer je echter regelmatig onvoldoende slaap krijgt, beginnen de symptomen zich op te stapelen. Dat kan uiteindelijk ook leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
Symptomen van te weinig slaap
Het is belangrijk dat je de symptomen van chronisch slaaptekort herkent, zodat je snel kunt ingrijpen. Een goede nachtrust is essentieel en door slecht slapen te herkennen kun je langdurig slaaptekort voorkomen. Slechte slaap kan zowel fysieke als psychische symptomen veroorzaken
Fysieke symptomen
Vermoeidheid: Een voor de hand liggend symptoom is slaperigheid of vermoeidheid. Je lichaam krijgt te weinig tijd om goed uit te rusten en dit merk je. Zo kan het zijn dat je niet goed uitgerust wakker wordt of dat je moeite hebt om overdag wakker te blijven.
Gezichtsproblemen: Wanneer je slecht slaapt, ga je dit ook zien in je gezicht. Je krijgt een slappere huid, waardoor je de dag erna wallen krijgt. Daarnaast kan je ook rode ogen of een bleke huid krijgen.
Verlaagde weerstand: Wanneer je niet voldoende slaap krijgt kan dit ook je imuunsysteem verzwakken, waardoor je een verhoogd risico hebt op verkoudheid en de griep. Herken je dus dat je vaak niet helemaal fit bent? Dan kan dat door een slaaptekort komen.
Hoofdpijn: Een ander bekend symptoom van slaaptekort is hoofdpijn of migraine.
Psychische symptomen
Slechte concentratie: Slechte slaap heeft ook impact op je mentale gezondheid. Een chronisch slaaptekort kan namelijk leiden tot moeite met dingen onthouden, slechte of riskante besluitvorming, gebrek aan concentratie en andere aandachtsproblemen.
Stemmingswisselingen: Je kunt met chronisch slaaptekort ook sneller boos of geïrriteerd raken zonder reden. Ook kan het zorgen voor gevoelens van somberheid of zelfs depressieve gedachten. Chronisch slaaptekort kan dus ten grondslag liggen van je energie stemmingswisselingen. Ook kan het ervoor zorgen dat je minder goed met stress om kan gaan, wat voor piekeren, angst en onrust kan zorgen.
Te weinig slaap: de gevolgen
Een slaaptekort zorgt niet alleen voor problemen op de korte termijn, maar kan ook op de lange termijn grote gevolgen hebben wanneer dit langer aanhoudt.
Gevolgen voor je fysieke gezondheid
Hart- en vaatziekten: Door een slaaptekort verhoogt het risico op hoge bloeddruk, hartziekten en zelfs een beroerte.
Diabetes: Een slaaptekort verstoort de bloedsuikerspiegel en insulinerespons, wat kan bijdragen aan het ontwikkelen van diabetes type 2.
Hormonale disbalans: Slaaptekort beïnvloedt je hormoonbalans, waardoor je een disbalans kan krijgen in bepaalde hormonen zoals cortisol en groeihormoon. Dit kan er dan weer voor zorgen dat je meer honger ervaart en sneller calorierijk eten pakt. Vaak zie je dat slaapproblemen dan ook gepaard gaan met gewichtstoename.
Gevolgen voor je mentale gezondheid
Emotionele instabiliteit: Slecht slapen zorgt ervoor dat je je emoties minder goed onder controle kan houden, waardoor je sneller emotioneel bent. Ook kan het ervoor zorgen dat je een verhoogd risico loopt op depressie en verschillende angststoornissen.
Verminderd denkvermogen: Slaaptekort beïnvloedt je geheugen, besluitvorming en creatief denken. Dit heeft natuurlijk veel effect op je dagelijks leven, of je nu op school zit of werkzaam bent.
Hoe het je dagelijkse leven aantast
Het effect van slaaptekort gaat verder dan je gezondheid. Je hebt er iedere dag last van, zonder dat je het direct merkt. Zo heb je minder energie en minder zin in dingen, wat de relaties met je collega’s, vrienden en familie kan beïnvloeden. Ook zul je minder energie hebben voor je werk of studie, wat ervoor kan zorgen dat je niet meer dezelfde focus, snelheid en efficiëntie kan opbrengen en wanneer dit wel lukt, voel je je daarna helemaal uitgeput.
Oorzaken en risicofactoren van chronisch slaaptekort
Slaaptekort heeft dus op verschillende manieren een negatief effect op je leven. De fysieke en psychische gevolgen zijn allemaal dingen die je niet gemakkelijk opmerkt. Iedereen is ten slotte wel een keer moe. Daardoor sluipt een slaaptekort gemakkelijk in je leven. Het is dus enorm belangrijk om je goed bewust te zijn van de kwaliteit van je nachtrust. Maar waar komt deze slapeloosheid vandaan en hoe kan je dit voorkomen?
Waar komt slechte slaap vandaan?
Een stressvolle omgeving kan je slaap negatief beïnvloeden. Ook kan slapeloosheid komen van onregelmatige werktijden, waardoor je op verschillende tijden gaat slapen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je door gezondheidsproblemen niet in een diepe slaap komt of moeilijk in slaap valt. Dit kan bijvoorbeeld komen door chronische pijn, ademhalingsproblemen of bepaalde medicijnen. Schermtijd voor het slapengaan kan ook de productie van melatonine verminderen. Hierdoor ben je minder vermoeid en wordt het lastig om te gaan slapen.
Wat helpt om slecht slapen te overwinnen
Wil je langer slapen? Dan zijn er verschillende dingen belangrijk om op te letten voor een goede nachtrust.
Een vaste slaaproutine: Iedere nacht op hetzelfde tijdstip naar bed gaan draagt bij aan een betere nachtrust. Dit helpt je interne klok om een ritme te creëren, waardoor je op de juiste tijd moe wordt en je goed slaapt. Te weinig slapen kan ook niet ingehaald worden door in het weekend langer te slapen. Daarom is het belangrijk om één goed ritme aan te houden.
Beperkt schermtijd voor het slapengaan: Zorg ervoor dat je ongeveer een uur voordat je gaat slapen schermen vermijdt. Zo houdt jij je melatoninespiegel op peil en voel jij je op het juiste moment moe.
Eet en drink de juiste dingen: Eet vlak voordat je naar bed gaat geen zware maaltijden. Dit zorgt ervoor dat je in een keer veel energie krijgt, die je niet kwijt kan wanneer je wilt gaan slapen. Ook is het belangrijk om geen dranken te drinken met cafeïne voordat je slapen gaat. Koffie voor het slapen is dus geen goed idee. Het beste is om overdag na 3 uur geen cafeïne meer te nuttigen. Dan is het in de nacht helemaal uit je lichaam.
Zorg voor een goed bed: Dat is natuurlijk ook essentieel voor een goede nachtrust. Wil je goed kunnen slapen, dan is een bed dat bij je past erg belangrijk. Bij Sonnemans hebben we een groot assortiment bedden, boxsprings, matrassen, hoofdkussens en nog meer, allemaal van de beste kwaliteit. Zo verzekeren we onze klanten al 100 jaar lang van de best mogelijke nachtrust. Van slapen op het juiste bed merk je na een paar dagen al het verschil in hoe je je overdag voelt.
Langer en slimmer slapen
Te weinig slapen is slecht voor je, maar te veel slapen ook. Het aller belangrijkste is dat je de symptomen van een slaaptekort herkent, zodat je er naar kunt handelen. Zorg dat je lichaam klaar is om te gaan slapen wanneer je naar bed gaat en zorg dat je een boxspring hebt die bij je past. Zo voorkom je dat je last krijgt van de vervelende gevolgen van slapeloosheid.