Wat is een polyether matras?

Een matras van polyether is gemaakt van synthetisch schuim genaamd polyurethaan. Dit materiaal is zacht, flexibel en wordt vaak gebruikt bij de productie van matrassen, kussens en meubels. Benieuwd naar de voor- en nadelen van polyether matrassen en het verschil tussen polyether en koudschuim? In dit artikel geven we gedetailleerd antwoord op de vraag: wat is een polyether matras?

Wat is polyetherschuim?

Polyether matrasPolyetherschuim is een flexibel en veerkrachtig materiaal dat opgebouwd is uit vele kleine cellen. Hierdoor beschikt het van nature over een gesloten celstructuur. Dit betekent dat er weinig tot geen ruimte aanwezig is tussen de cellen waaruit het materiaal bestaat.

Kenmerkend aan het materiaal is dat het weer terugveert naar de oorspronkelijke vorm nadat je het indrukt. Daarnaast is het licht van gewicht en houdt het warmte goed vast.

De voor- en nadelen van een polyether matras

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw matras is het belangrijk om alle eigenschappen goed te overwegen. Een goed matras is belangrijk voor een goede nachtrust. Dit kan namelijk bijdrage aan een goede slaaphouding en het verminderen van lichamelijke klachten zoals rug- en nekklachten.

Een goed matras houdt rekening met je lichaam en corrigeert je houding. Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van een polyether matras:

Voordelen

  • Goede veerkracht
  • Voordelig in prijs
  • Houdt warmte goed vast
  • Licht van gewicht

Goede veerkracht
Polyetherschuim heeft een goede veerkracht. Dit is het vermogen om weer snel te herstellen in oude vorm na indrukking ervan. Hierdoor neemt het matras de lichaamshouding van de slaper over, maar blijft die er na een nacht slapen niet ingedrukt.

Voordelig in prijs
Een polyether matras is voordelig voor je portemonnee. Doordat het kunststof materiaal geen hoge productiekosten heeft, heeft het een relatief lage prijs in vergelijking tot andere matrassoorten.

Houdt warmte goed vast
Polyether is een warmte-isolerend materiaal, het neemt gemakkelijk je lichaamstemperatuur over en houdt dat vast. Dat komt met name door de gesloten celstructuur van het matras. Als je op je matras gaat liggen, kan de warmte niet weg via de open cellen. Je matras blijft dus lekker warm.

Licht van gewicht
Aangezien polyether is samengesteld uit een schuimmateriaal heeft het als bijkomend voordeel dat het licht van gewicht is. Schuim heeft namelijk een zeer lage dichtheid. Erg handig wanneer je het matras bijvoorbeeld wilt meenemen in je caravan.

Nadelen

  • Minder goede ondersteuning voor het lichaam
  • Niet geschikt voor gewichten > 60kg
  • Vrij korte levensduur van het matras

Minder goede ondersteuning voor het lichaam
Polyether heeft een goede veerkracht, maar dat betekent in dit geval helaas niet dat het de druk goed verdeelt en het gewicht van je lichaam goed opvangt. Ze bieden daardoor minder steun dan andere matrassoorten.

Niet geschikt voor gewichten > 60kg
Doordat het matras een minder goede ondersteuning biedt, is het alleen aan te raden voor personen lichter dan 60 kg. Kies daarom altijd een matras die bij je gewicht past.

Vrij korte levensduur van het matras
Polyetherschuim heeft in vergelijking tot andere matrassoorten een relatief korte levensduur. Bij dagelijks gebruik komt de gemiddelde levensduur neer op 3 tot 5 jaar. Na die tijd merk je namelijk dat er kuilvorming ontstaat en dat het matras de ondersteuning verliest waar je naar op zoek bent.

Wat is het verschil tussen polyether en koudschuim?

Polyether en koudschuim behoren beiden tot de familie van het polyurethaanschuim. Qua uiterlijk zul je op het eerste oog dan ook geen grote verschillen zien. Daardoor denken mensen vaak dat ze hetzelfde zijn. Maar in werkelijkheid zit er wel degelijk verschil in de materialen.

Het verschil tussen polyether en koudschuim heeft met name te maken met de celstructuur. Zo heeft koudschuim een open en onregelmatige structuur waardoor het matras goed ventileert en vocht doorlaat. Polyether daarentegen heeft een dichte celstructuur. De celstructuur van koudschuim is ook een stuk duurzamer. Je zou daarom kunnen zeggen dat koudschuim een opvolger is van polyether.

Wil je graag meer weten over koudschuim matrassen? Lees het in onze blog: ‘Wat is een koudschuim matras?

Of twijfel je tussen een polyether of koudschuim matras? Vul dan onze matrassenkeuzewijzer in en kom er aan de hand van een aantal eenvoudige vragen achter welk matras bij jou past!

Meer informatie over matrassen?

Ben je benieuwd naar welke soorten matrassen er nog meer zijn? Op onze matrassenadvies pagina lees je alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken voor jouw volgende matras.

Of wil je liever direct advies over welk matras het beste bij jou past? Vul dan de matrassenkeuzewijzer in en krijg aan de hand van een aantal simpele vragen een op maat gemaakt advies!

Vorige artikel Volgende artikel

Altijd het juiste A-merk bed voor jou