De 5 beste kleuren voor een goede nachtrust

De beste kleuren voor de slaapkamer

Het best slaapt men in een blauw gedecoreerde slaapkamer, althans als we het onderzoek van Travelodge mogen geloven. Travelodge is een Britse hotelketen met meer dan 500 hotels. Zij deden onderzoek naar kleuren en slaapgedrag. Gemiddeld bleken mensen die in een blauwe kamer slapen, 7 uur en 52 minuten te slapen. Andere favoriete kleuren voor een goede nachtrust zijn geel, groen, zilver en oranje.

Dat kleur een enorme impact heeft op de individuele psyche en emoties, is vrij bekend. Travelodge vroeg 2000 Britse huishoudens naar de kwaliteit van hun slaappatroon en de kleurpatronen die worden gebruikt in hun slaapkamers.

Blauw: kalmerend

Huishoudens die een slaapkamer hebben met daarin veelvuldig de kleur blauw, beoordeelden hun slaap het best. Waarschijnlijk komt dit doordat blauw een kalmerende werking heeft. De kleur kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk en een rustig hartritme: twee ingrediënten voor een goede nachtrust.

Geel: ontspanning

De kleur die als tweede scoorde in het lijstje, zijn geel tinten. Britse huishoudens met slaapkamers in de kleur geel, slapen gemiddeld 7 uur en 50 minuten. De kleur geel stimuleert het zenuwstelsel welke zorgt voor ontspanning. Daarnaast zorgt geel voor een warme en knusse omgeving: iets waarbij men natuurlijk heerlijk in slaap valt.

Groen: rustgevend

De derde kleur die zorgt voor een goede nachtrust, is groen. Met 7 uur en 36 minuten op de teller, scoort groen een derde plek in de ranglijst. Groen is een rustgevende, kalmerende kleur en zorgt ervoor dat we eenvoudig in slaap vallen.

Zilver: luxe en comfortabel

Zij die slapen in een slaapkamer met zilverkleurig thema, krijgen gemiddeld 7 uur en 33 minuten slaap per nacht. Zilver geeft een slaapkamer een luxe uitstraling en een bepaalde schittering, als de maan, waardoor onze ogen denken dat het nacht is en dat zorgt ervoor dat we lekker in slaap vallen.

Oranje: Stabiliteit

Op de 5e plaats eindigt de kleur oranje, met gemiddelde nachten van 7 uur en 28 minuten. Oranje geeft een kamer warmte en zorgt voor een stabiele atmosfeer waarbij spieren ontspannen: ideaal om bij in slaap te vallen.

Minder goed presterende kleuren

Naast kleuren waarbij men heerlijk slaapt, kwamen er ook een aantal kleuren naar boven die juist minder goed voor een goede nachtrust zorgen. Zoals: paars, bruin en grijs. Het lijkt er dus op dat gezellige, vrolijke kleuren niet alleen zorgen voor een heerlijk gevoel overdag: u slaapt er ook nog eens lekkerder door. Want hoewel we de kleuren ‘s nachts niet kunnen waarnemen, is het wel het laatste wat we zien voor we in slaap vallen. Heeft u toch een grijze of andere donkere slaapkamer? Fleur deze dan eenvoudig op met kaarsen, vazen of een fleurig schilderij. Zo heeft u in no-time ook een vrolijke slaapkamer.

Vorige artikel Volgende artikel

Altijd het juiste A-merk bed voor jou