Wat is een koudschuim matras?

Een koudschuim matras is gemaakt van polyurethaan en is zeer veerkrachtig. Koudschuim zorgt voor veel flexibiliteit en biedt de mogelijkheid om zones aan te brengen in een matras. Daarnaast heeft koudschuim een open celstructuur, waardoor het materiaal goed ventileert en vocht goed afvoert.

Er zijn veel verschillende soorten matrassen. Het koudschuim matras is vandaag de dag één van de meest verkochte varianten in Nederland. In dit artikel leggen we je uit wat een koudschuim matras precies is, wat de voor- en nadelen zijn en voor welk type slaper dit matras geschikt is.

Zo kun jij zelf bepalen of een koudschuim matras iets voor jou is, of dat je liever voor een ander type matras kiest.

Wat is koudschuim?

Zoals eerder benoemd is koudschuim gemaakt van polyurethaan; een kunststofsoort. Dit is een zeer veerkrachtig comfortschuim dat goed ventileert en vocht afvoert. Koudschuim wordt ook wel HR-schuim (High Resilience Foam) genoemd.

Wat betekent de HR waarde bij een koudschuim matras?

Koudschuim matrasDe kwaliteit van een koudschuim matras is afhankelijk van de Polyol dichtheid in het matras. Bij koudschuim wordt deze uitgedrukt in HR waarde (High Resilience). De beste HR waarde voor een koudschuim matras is tussen de HR 50 en HR 65. Hoe hoger de HR waarde, hoe steviger en harder het matras.

Houd je dus van een wat zachter matras, dan kun je het beste kiezen voor een lagere HR waarde. Kies echter niet voor een te lage HR waarde: in dit geval heb je niet voldoende ondersteuning en gaat het matras niet lang mee. Hoe meer koudschuim er in een matras wordt gebruikt, hoe langer het over het algemeen mee gaat.

De voordelen van een koudschuim matras

Een koudschuim matras heeft verschillende voordelen:

  • Ventileert goed: een koudschuim matras heeft een open celstructuur, waardoor het goed ventileert. Dit maakt koudschuim matrassen heel geschikt voor mensen die het snel warm hebben of snel zweten in bed.
  • Geen kuilvorming: bij sommige bedden ontstaan er snel kuilen in het matras, doordat je veel op dezelfde plek ligt. Bij koudschuim heb je hier nauwelijks last van. Doordat het materiaal zo veerkrachtig is blijft het matras mooi in vorm.
  • Relatief goedkoop: koudschuim zit in de prijs vaak een stuk lager als bijvoorbeeld latex matrassen. Dit komt omdat koudschuim een minder edel materiaal is.

De nadelen van een koudschuim matras

Koudschuim matrassen hebben ook een aantal nadelen:

  • Zwaar: het materiaal koudschuim is redelijk zwaar. Hierdoor zijn matrassen van koudschuim zwaarder dan de meeste andere matrassen. Dit maakt het wat lastiger om een koudschuim matras te draaien of te verplaatsen.
  • Minder ondersteunend: koudschuim heeft een minder hoge conformiteit. Dit betekend dat het matras minder mooi aansluit door het minder nauwkeurige materiaal.

Welk matras past bij jou?

Twijfel je of een koudschuim matras bij je past? Kom erachter door de matrassenkeuzewijzer in te vullen. Op basis van een aantal simpele vragen geven wij je advies.

Heb je specifieke vragen? Of wil je persoonlijk advies bij de keuze van je matras? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op 0493 – 820 230 of via info@sonnemans.nl.

Of lees onderstaande blogs om nog meer te weten te komen over koudschuim matrassen:

  • Verschil koudschuim en traagschuim
  • Verschil polyether en koudschuim
  • Wat is beter pocketvering of koudschuim matras?
Vorige artikel Volgende artikel

Altijd het juiste A-merk bed voor jou