Wat is een latex matras?

Een latex matras is een matras gemaakt van, je raadt het al, latex. Latex is een soort rubber dat van nature erg flexibel en rekbaar is. Een matras met een kern van latex biedt een veerkrachtige en duurzame ondersteuning voor jouw nachtrust.

In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over een latex matras: de soorten, de voor- en nadelen en hoe je het juiste matras voor jou kiest.

Verschillende soorten latex

Het is belangrijk om eerst te weten dat er verschillende soorten latex zijn. Zo bestaat er natuurlatex en synthetisch latex. Natuurlatex is een grondstof die wordt gewonnen door het aftappen van de rubberboom Hevea Brasiliensis. Dat sap noemen we ook wel latexmelk.

Synthetische latex wordt gemaakt door middel van een chemisch proces waarbij aardolie als grondstof wordt gebruikt in plaats van het sap van de rubberboom. Een synthetisch latex matras heeft vaak vergelijkbare eigenschappen als een natuurlatex matras. Zo bieden beide latex soorten goede drukverdeling en ventilatie. Het verschil zit hem echter in de duurzaamheid en veerkracht van het matras.

Wat is Talalay latex?

Latex materiaal in matras

Nu weet je wat een latexmatras is, maar hoe wordt het gemaakt? Om van het getapte melksap latex te maken, moeten er een aantal stappen worden doorlopen. In dit proces zit er een verschil tussen traditioneel latex en Talalay latex.

Talalay latex is afkomstig van tropische rubberboomsoorten in Zuid Amerika en Azië. Bij Talalay latex wordt de latex-mal eerst vacuüm gezogen, waarna deze wordt bevroren tot een temperatuur ver onder nul. Vervolgens wordt de latex-mal verhit tot hoge temperaturen, waardoor het latexschuim in de mal omhoog rijst. Dit proces geeft Talalay latex een meer open structuur dan normaal latex. Dit zorgt voor een betere warmte- en vochtregeling. Een Talalay matras is tot wel 30% koeler dan een matras van traditioneel latex.

De voordelen van Talalay latex maken dit type matrassen vaak ook een stukje duurder dan andere matrassen. Dit komt ook omdat Vita Talalay een bijzonder en edel product is. Een ander soort matras met veel vergelijkbare voordelen is koudschuim, waarvan de prijs juist weer wat lager is, alleen is het ligcomfort tussen deze twee type matrassen niet te vergelijken.

De voor- en nadelen van een latex matras

Latexmatrassen zijn de laatste paar jaren erg in populariteit gestegen. Vooral matrassen van natuurlatex beschikken over een aantal keuzeversterkende-eigenschappen. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen van een latex matras hieronder voor je op een rijtje gezet:

Voordelen latex matras

  • Duurzaam: de levensduur van latexmatrassen is over het algemeen erg goed. Een normaal latexmatras gaat gemiddeld 7 jaar mee. Een matras van Talalay latex kan zelfs 10 tot 12 jaar meegaan.
  • Ondersteunend: latexmatrassen zijn stevig en kuilvorming komt niet snel voor. Dit zorgt voor een gelijke ondersteuning van je hele lichaam, geschikt voor variërende lichaamsgewichten.
  • Flexibel: natuurlatex is een rubbersoort. Rubber heeft een hoge rekbaarheid en een natuurlijke veerkracht. Door de hoge flexibiliteit oefent het matras geen druk uit op bijvoorbeeld de wervelkolom en biedt het steun aan de natuurlijke vormen van de wervelkolom en het lichaam.
  • Antibacterieel en antiallergisch: de kern van rubber in een latexmatras zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich niet kunnen huisvesten in jouw matras. De matrassen blijven schoon en zijn erg hygiënisch. Daarnaast worde latexmatrassen in het productieproces blootgesteld aan hoge temperaturen. Deze gevulkaniseerde latex voorkomt allergische reacties bij contactmomenten.

Nadelen latex matras

  • Hebben een matige vochtopname: door de dichte celstructuur neemt een latexmatras slecht vocht op. Daar staat tegenover dat latex in een mal gegoten wordt, waarbij er vaak al gaten in zitten voor vocht doorlatendheid en ventilatie.
  • Zijn relatief duur: de duurzaamheid en het gebruik van natuurproducten zorgen ervoor dat latexmatrassen vaak iets duurder zijn dan andere soorten, zoals traag- en koudschuim matrassen.

Twijfel je of een latexmatras de juiste keuze is? Vul dan onze matrassenkeuzewijzer in. Door het beantwoorden van een aantal eenvoudige vragen krijg je een advies op maat!

Latex of koudschuim matras?

Het perfecte matras is en blijft een persoonlijke voorkeur. Waar je hoe dan ook rekening mee moet houden, zijn een goede ventilatie en vochtregulatie. In het geval van latexmatrassen zou je dan voor een Talalay latex kunnen gaan.

Een latex- of een koudschuim matras, ook hier zitten weer verschillen tussen. Een koudschuim matras bevat veel dezelfde voordelen waar Talalay latex bekend om staat. Het is luchtig, flexibel en gaat lang mee.

Echter zijn er ook verschillen. Koudschuim matrassen hebben een open celstructuur. Hierdoor beschikken zo over een betere vochtregulatie en blijven ze koeler. Een koudschuim matras is in vergelijking tot een latexmatras over het algemeen ook een stukje goedkoper. Het comfort van koudschuim en latex is daarentegen niet te vergelijken.

Wil je meer weten over een koudschuim matras en wat de verschillen zijn? Bekijk dan de blog ‘Wat is een koudschuim matras?’ voor meer informatie.

Meer informatie over matrassen?

Naast een latex matras bestaan er nog veel meer verschillende soorten matrassen. Bekijk onze matrassen advies pagina om alles te weten te komen over de diverse matrassen en nog veel meer.

Of vul de matrassenkeuzewijzer in en kom er in een paar stappen achter welk matras het beste bij jou past.

Vorige artikel Volgende artikel

Altijd het juiste A-merk bed voor jou