Wat is slaap eigenlijk?

We slapen gemiddeld een derde van ons leven en niemand weet eigenlijk precies waarom we dat doen. De Dikke Van Dale beschrijft slaap als een toestand van algemene rust waarbij de zintuigen niet werken en het bewustzijn ophoudt. We zijn ons op het moment van slapen niet of nauwelijks bewust van onszelf en de dingen die er om ons heen gebeuren.


Wat doet ons lichaam als we slapen?

Bijna iedereen associeert slaap dan ook met rust. Toch is uw lichaam en geest tijdens het slapen hard aan het werk: spieren ontspannen, de hersengolven vertragen en ook uw hartslag en ademhaling gaan langzamer. Uw pupillen worden kleiner en de groeihormonen nemen toe terwijl uw stresshormoon weer wat afneemt. Mogelijk te verklaren omdat uw hersens er tijdens het slapen voor zorgen dat prikkels van de buitenwereld geblokkeerd worden. Dat alles terwijl uw lichaam bezig is aan zijn dagelijkse herstelwerkzaamheden en uw hart kloppend houdt. Maar dat heeft u tijdens uw dagelijkse nachtrust helemaal niet in de gaten, want: u slaapt. Om erachter te komen hoeveel impact een goede nachtrust op het dagelijks functioneren van een mens heeft, is veelvuldig onderzocht wat er gebeurt als iemand die nachtrust ontnomen wordt. Hoe langer mensen wakker waren, hoe meer behoefte ze hadden hun ogen te sluiten. Maar het slaapgebrek tastte ook het geheugen en concentratie- en spraakvermogen aan. Daarnaast bleken mensen met een slaapgebrek minder snel te reageren en vonden ze het lastiger een besluit te nemen. Tot slot waren de vermoeide mensen ook veel vatbaarder voor hun emoties en fysieke gezondheid.

Hoeveel slaap heeft u nodig?

Ieder mens heeft slaap nodig om te kunnen functioneren. Het is een levensbehoefte. Maar hoeveel slaap een mens precies nodig heeft hangt af van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld leeftijd en gezondheid. Een baby slaapt nu eenmaal meer dan een volwassenen en een gezond persoon maakt andere slaapuren dan iemand die (ernstig) ziek is. Wilt u weten hoeveel slaap uw lichaam écht nodig heeft? Dan kunt u 2 weken lang uw slaapduur meten zonder de wekker te zetten: het gemiddelde hiervan is uw slaapbehoefte. Wilt u het liever baseren op wetenschap? Dan ligt het minimaal aantal uur slaap dat u nodig heeft tussen 4-5 en 12 uur. Waarbij 7 a 8 uren per nacht voor een volwassenen het gemiddelde is.

Vorige artikel Volgende artikel

Altijd het juiste A-merk bed voor jou