Het interieur van uw slaapkamer

Bij het inrichten van uw slaapkamer komt een boel kijken. Het gaat immers niet alleen over de keuze van een goed matras en bijpassende meubels. Ook de indeling van uw slaapkamer, de keuze voor materialen en het kleurgebruik zijn van belang om van uw slaapkamer een rustgevende ruimte te maken.

Inrichting slaapkamer

Denk bij het inrichten van een slaapkamer eerst goed na over wat u precies wilt doen. Een voor de hand liggende stap, maar enorm belangrijk. Start door goed te kijken naar de ruimte. Wat voor ruimte is het? Welke wensen heeft u binnen deze ruimte? Passen die wensen in de ruimte? Wat wilt u bereiken met deze kamer? Welke kleuren wilt u gebruiken? Maak van uw wensen eventueel een moodboard. Die kunt u bij de samenstelling van uw interieur als leidraad gebruiken.

Indeling

Wanneer u weet wat u in uw slaapkamer wilt hebben aan meubels is het handig een plattegrond van uw slaapkamer op schaal uit te tekenen. Twijfelt u of u uw meubels op deze oppervlakte kwijt kunt, dan doet u er slim aan ook uw bed, kasten en overige meubels uit te tekenen op maat. Zo kunt u heel eenvoudig uw inrichting op papier verschuiven alvorens u alle meubels koopt en erachter komt dat deze niet in uw ruimte passen. Let er trouwens op dat de hoogte van de kamer geschikt is voor een eventuele kast die u wilt plaatsen.

Kleurgebruik

De keuze van kleurgebruik in uw slaapkamer lijkt onbelangrijk, maar niets is minder waar. Kleuren hebben namelijk een psychologische werking op mensen. Een kleur zegt veel over de personen in de desbetreffende slaapkamer. Zo staat rood voor zowel agressie als passie. Een kleur die psychologisch gezien minder voor rust zorgt terwijl dat misschien juist is waar u naar op zoek bent voor een slaapkamer. Grijs straalt kalmte uit en blauw en groen creëren rust.

Over het algemeen zijn daarom basistinten het meest geschikt in ruimtes waarin men slaapt. Denk aan wit, beige of andere zachte kleuren. U kunt deze dan eventueel combineren met wat fellere tinten in de meubels en accessoires die u kiest voor uw slaapkamer. Kleuren kunnen er ook aan bijdragen dat kleinere kamers groter lijken. Door bijvoorbeeld de lange zijdes van een smalle kamer net wat tinten donkerder te schilderen, oogt deze een stuk ruimer.

Materiaalkeuze

Niet alleen de keuze van een goed matras is dus van belang. Ook de keuze van alle overige materialen op uw slaapkamer is belangrijk. Materialen bepalen naast kleur de stijl van uw interieur. Laat deze dan ook zeker op uw moodboard terugkomen. Kiest u voor aardse materialen als hout? Of gaat u voor de industriële look van bijvoorbeeld staal? En met wat voor vloer combineert dat goed? Elke keuze heeft invloed op hoe u ’s avonds in slaap valt en ’s ochtends wakker wordt. Een tegelvloer voelt nu eenmaal koud aan terwijl vloerbedekking zorgt voor een warm onthaal als u uit uw bed stapt. Het gaat erom dat u een ruimte creëert die voor u goed voelt. Een ruimte waarin u prettig kunt slapen.

Vorige artikel Volgende artikel

Altijd het juiste A-merk bed voor jou