Koudschuim of traagschuim matras: wat is het verschil en welke past bij jou?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw matras, kan de keuze overweldigend zijn. Er zijn veel verschillende soorten matrassen en er is er niet één het beste voor iedereen. Verschillende materialen hebben verschillende toepassingen. Welke het beste is voor jou hangt dus volledig van je wensen en behoeften af. Je bent waarschijnlijk de termen koudschuim en traagschuim tegengekomen. Dit zijn twee soorten materialen die worden gebruikt voor matrassen met ieder zijn unieke eigenschappen. Hier lees je wat het verschil tussen koudschuim en traagschuim matrassen is en welke het beste bij jou past.

Wat zijn koudschuim matrassen?

Een koudschuim matras is gemaakt van polyurethaan, wat een soort kunststof is. Deze stof staat erom bekend dat het goed ventileert, vocht afvoert en erg veerkrachtig is. Daarnaast heeft koudschuim een lange levensduur en ontstaat er niet snel kuilvorming.

 

Wat zijn traagschuim matrassen?

Traagschuim matrassen, ook wel bekend als memory foam, zijn gemaakt van visco-elastisch schuim. Dit schuim werd door NASA ontwikkeld in de jaren ’60 om astronauten te beschermen tegen hoge druk. Nu wordt het in matrassen gebruikt. Een traagschuim matras vormt zich naar je lichaam, zonder dat je er helemaal in wegzakt.

 

Koudschuim of traagschuim matras: de belangrijkste verschillen

Er zijn een aantal grote verschillen tussen koudschuim en traagschuim matrassen. Het is slim om deze verschillen goed op een rijtje te hebben wanneer je gaat kijken voor je nieuwe matras.

Ondersteuning en veerkracht

Een koudschuim matras geeft meer ondersteuning dan een traagschuim matras. Hierdoor veert het matras snel terug naar zijn oorspronkelijke vorm wanneer je opstaat. Dat betekent ook dat koudschuim matrassen lang meegaan. Zelfs bij langdurig gebruik ontstaat er niet snel kuilvorming, omdat koudschuim matrassen zo veerkrachtig zijn. Hierdoor kan een koudschuim matras ook harder aanvoelen wat, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en slaaphouding, een voor- of nadeel kan zijn.

Een traagschuim matras daarentegen heeft een langzamere veerkracht. Hierdoor past een traagschuim matras zich meer aan de contouren van je lichaam aan. Het traagschuim vormt een kuil wanneer je er op ligt, waardoor het zachter en omhullender aanvoelt, maar het biedt minder veerkracht.

Temperatuur

In de keuze voor een koudschuim of traagschuim matras is temperatuur ook een belangrijke eigenschap waarop beide matrassen erg van elkaar verschillen. Koudschuim matrassen hebben een open celstructuur waardoor het matras een goede luchtcirculatie heeft. De open celstructuur van het materiaal koudschuim zorgt dus voor goede ventilatie. Koudschuim blijft koel, omdat het lichaamswarmte makkelijk afvoert.

Aan de andere kant heeft een traagschuim matras een vrijwel gesloten celstructuur. Deze gesloten celstructuur zorgt ervoor dat het matras minder goed ademt, waardoor het lichaamswarmte beter vasthoudt en snel warm wordt. Heb je het over het algemeen dus snel warm? Dan is een traagschuim matras misschien niet het juiste matras voor jou.

Drukverdeling

Traagschuim staat bekend om zijn drukverlagende eigenschappen. Een traagschuim matras vormt zich naar je lichaam, waardoor je lichaamsgewicht evenredig wordt verdeeld over het matras. Hierdoor kan de memory foam verlichting bieden voor mensen met rugklachten.

Koudschuim biedt ook goede ondersteuning, maar is iets harder. Hierdoor kunnen bepaalde drukpunten iets meer tegendruk krijgen van het matras. Maar koudschuim matrassen zijn er ook in verschillende hardheden. Zo kun je kiezen voor een koudschuim matras met een hoge dichtheid. Deze wordt uitgedrukt in HR waardes (high resilience). In ons assortiment vind je koudschuim en traagschuim matrassen die perfect bij jouw wensen passen.

Duurzaamheid

Zowel traagschuim als koudschuim zijn zeer duurzame materialen. Beide matrassen zullen dus nog lang meegaan. Echter gaat koudschuim doorgaans wel iets langer mee, vanwege de hoge veerkracht. Hierdoor voorkom je kuilvorming en blijft je matras zo goed als nieuw. Traagschuim kan na verloop van tijd wat inzakken, vooral als het van mindere kwaliteit is.

Wat past het beste bij jou?

Het kiezen tussen een koudschuim of traagschuim matras hangt volledig af van jouw persoonlijke slaapvoorkeuren, lichamelijke behoeften en zelfs de omstandigheden in je slaapkamer. Beide soorten matrassen hebben unieke eigenschappen die goed kunnen aansluiten bij verschillende typen slapers.

Jouw slaaphouding

De manier waarop je slaapt is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een matras. ieder type slaper heeft namelijk andere behoeften om de hele nacht de correcte slaaphouding aan te houden.

  • Rugslapers: Slaap je doorgaans op je rug? Dan is het belangrijk dat je matras voldoende ondersteuning biedt aan de onderrug en wervelkolom. Het is belangrijk om de rugholte goed te ondersteunen, zodat je ruggenwervels hun natuurlijke vorm behouden. Een koudschuim matras biedt deze ondersteuning, maar het matras moet ook niet té hard zijn. Let daarom goed op de dichtheid van het matras en overleg met jouw slaapexpert over wat het beste bij je past.
  • Zijslapers: Wanneer je op je zij slaapt, heb je vaak meer behoefte aan drukverlichting bij de schouders en heupen. Dit zijn de punten van het lichaam die het meeste gewicht dragen in deze houding. Daarom is een traagschuim matras vaak een goede keuze voor zijslapers. Het lichaam vormt een contour in het matras die perfect aansluit, waardoor je lichaamsgewicht gelijkmatig wordt verdeeld en je geen klachten ervaart.
  • Buikslapers: Buikslapers hebben vaak een grote uitholling in de rug en een gedraaide nek. Om te voorkomen dat deze holling te groot en ongemakkelijk wordt, is goede ondersteuning nodig. Dit vind je terug in hardere matrassen, zoals koudschuim. Bij een koudschuim matras met een hoge dichtheid zak je niet diep in het matras weg.

Warm of koud tijdens het slapen?

Wanneer je een persoon bent die het snel te warm heeft tijdens het slapen, kan je beter kiezen voor een matras van koudschuim. door je lichaamstemperatuur verwarmt je bed, maar koudschuim ventileert goed vanwege de open celstructuur, waardoor deze warmte ook weg kan.

Ben je meer iemand die het altijd koud heeft tijdens het slapen, dan kan een traagschuim matras een betere keuze zijn voor je. Dit houdt de warmte langer vast, waardoor je een knus, warm gevoel hebt tijdens het slapen

Hoeveel beweeg je ‘s nachts?

Een actieve slaper beweegt veel en verandert veel van slaaphouding. Wanneer dit het geval is, biedt koudschuim de veerkracht die je nodig hebt. Dit maakt het makkelijker om jezelf te verplaatsen zonder het gevoel te krijgen dat je ‘vastzit’ in het matras.

Als je juist een rustige slaper bent en weinig beweegt tijdens de nacht, kan een traagschuim matras ideaal zijn. Dit type matras vormt zich langzaam naar je lichaam en biedt een meer “omhullend” gevoel, wat ervoor kan zorgen dat je dieper en rustiger slaapt.

Slaap je met een partner?

Word je regelmatig wakker van een draaiende partner in je bed? Dan biedt traagschuim nog een voordeel. Traagschuim absorbeert namelijk veel beweging, waardoor je er minder van merkt wanneer je partner zich omdraait.

Vind jouw perfecte matras

In ons assortiment vind je matrassen van traagschuim, koudschuim, pocketveren, polyether en nog veel meer soorten. Hopelijk heeft deze blog het verschil tussen koudschuim en traagschuim wat duidelijker gemaakt. Twijfel je nog steeds over je keuze tussen een matras van koudschuim en traagschuim? Vul dan gemakkelijk online onze slaapwijzer in!

Vorige artikel Volgende artikel

Altijd het juiste A-merk bed voor jou